21 Ekim 2013 Pazartesi

Animatör ve Animasyon Hizmeti

   Otel, pansiyon gibi konaklama tesislerinde veya özel organizasyon şirketlerinde sunulan animasyon hizmetinin kalitesi iyi bir organizasyona bağlıdır. İyi bir animasyon hizmeti için elbette ki bir ekip kurulmalıdır. Eğer ekip doğru kişilerle oluşturulmuş ve görev dağılımı doğru bir şekilde yapılmışsa başarıyı sağlama yolunda en önemli adımlar atılmış olacaktır.
 
   Animasyon hizmeti için organizasyonda görev alacak personelin çeşitli görevleri vardır. Tüm bu görevlerdeki kişilerin yapmış olduğu görevleri farklı meslek gruplarında değerlendirebiliriz.
  
 

 Eğlence Koordinatörü

 
     Sadece zincir otellerde bulunur. Zincir otellerin eğlence departmanları arasında koordinasyonu sağlamakla mükelleftir. Eğlence hizmetleri departmanının tüm organizasyon ve eğlence hizmetlerinden sorumludur. Eğlence koordinatörünün bulunduğu tesis ve işletmelerde ayrıca eğlence müdürü olmayabilir. Eğlence müdürünün olmadığı durumlarda eğlence koordinatörünün bir altında animasyon şefi yer alır.

Eğlence Müdürü

 
     İşletmenin genel yöneticisi ile işbirliği halinde çalışır. Eğlence hizmetleri departmanın en başında bulunan eğlence müdürü bütün animasyon faaliyetlerinin planlanması, organizasyonu, yönetimi ve denetimini yapar. Organizasyon üyelerinin-çalışanlarının çalışma saatlerini, terfi ve görevlerini düzenler. Ayrıca eğlence departmanındaki insan kaynaklarından da sorumludur. Organizasyon içerisindeki bütün aktivite ve gösterileri planlar ve işleyişini takip eder. Organizasyon üyelerinin eğitiminden de sorumludur. İşletmenin diğer bölümleri ile koordineli bir şekilde çalışır. Eğlence müdürü görevlerini tam anlamıyla yerine getirebilmesi için animasyon faaliyetlerini, konukların memnuniyeti, işletmenin işgücü ve mali yapısını iyi bilmesi gerekmektedir. Eğlence müdürü ayrıca teknolojinin olanaklarını ve imkanlarını araştırarak sürekli takip etmelidir.

 

Animasyon Şefi

 
     Bütün işletme ve tesislerde eğlence hizmetleri bölümünde çalışan tüm ekibin başında animasyon şefi bulunmaktadır.
Animasyon şefinin görevleri şunlardır :
  • Eğlence departmanının bütün programlarını hazırlamak ve uygulamak,
  • Animatörlerin eğitim almasını sağlama, eğitmek,
  • Görev dağılımı yapmak,
  • Konuklarla bire bir etkileşimde bulunmak,
  • Eğlence departmanının tanıtımını planlayarak yapmak,
  • Günlük çalışmaları sürekli takip etmek,
  • Eğlence müdürü ile beraber organizasyon faaliyetlerinin mali bütçelerini hazırlamak,
  • Ekibinde bulunan animatörlerin görevlerin dağıtımını yapmak
 

Sahne yöneticisi

 
    Sahnelenecek bütün oyun ve gösterileri belirleyip diğer ekip üyeleri ile işbirliği halinde oyun veya gösterinin gerçekleştirilmesini sağlar. Kareograf, dekorator, gösteri ekibi, kostumcü gibi bütün ekip üyelerinin koordinasyonunu yapar. Oyun sırasında sahnenin nasıl ve ne şekilde kullanılacağı, kimin hangi görevleri üstleneceğini belirler, gösterinin tamamlanmasını sağlar.
 

Kareograf

 
     Animasyon faaliyetleri içinde bulunan dans, oyun gösterileri gibi sahne show tasarlanması profesyonel bir yaklaşımı gerektirmektedir. Gösterilerde sahnenin nasıl kullanılması gerektiği, gösteride kaç kişinin görev alacağını, hangi hareketlerin yapılacağı, sahnede gösteri esnasında kimin nerede durması gerektiği gibi konularda kareograf mutlak karar vericidir. Bu sebeple kareografın dans konularında bilgili, estetik bakış açısına sahip ve yaratıcı bir kişi olması ve dünyada trend olan dans şovlarını da takip etmesi gerekir.
 

Dekoratör

 
    Eğlence departmanında animatörler organizasyonun yapılacağı yerlerin düzenlenmesinden ve dekore edilmesinden sorumludurlar. Fakat özel gösteri ve sahne şovlarında dekor önemli bir unsurdur. Bu nedenle animasyon ekibinin içerisinde bir dekoratörün de bulunması önemlidir. Dekoratör , gösteriye uygun dekor ve aksesuarlarının tasarımını yapar, hazırlıklar  tamamlandıktan sonra dekor ve aksesuarı uygun yerlere yerleştirir.
 

Dansçı


   Animasyon aktivitelerinin bir bölümünü de dans gösterileri ve dans kursları oluşturmaktadır. Büyük işletme ve tesislerde dans şovlarına sürekli yer verilmektedir. Bu yüzden her işletmenin animasyon ekibinde bir veya birden fazla dansçı bulunur. Dans animatörlerinin çeşitli dans oyunlarını veya adımlarını bilmeleri ve uygulayabilmeleri gerekmektedir. Bunun yanında ritim duygusuna sahip olmaları ve vücutlarını doğru ve etkin bir şekilde kullanabilmeleri gereklidir.
 

DJ (müzikten sorumlu kişi)

 

    Aktiviteler esnasında ya da konuklar dinlenirken, yemek yerken müzik yayınları gerçekleştirilir. DJ yani müzikten sorumlu kişi uygun müzikleri seçerek yayınlar. Bu sebeple geniş bir müzik repertuarına sahip olmalıdır. Çünkü her dinleyici aynı tarz müziklerden hoşlanmayacağı gibi her aktivite de aynı tarz müzikler kullanılmamalıdır. Müzikten sorumlu kişi (DJ) duruma ve ortama uygun müziği seçmesi gerekir.
  

Ses-ışık sorumlusu

     Eğlence hizmetleri departmanında farklı aktiviteler esnasında ses ve ışık sistemlerine ait bir çok araç kullanılır. Bu araçlar profesyonel kullanım gerektirir. Çünkü ses ve ışık sistemlerinde yer alan cihazlar oldukça hassas ve komplike cihazlardan oluşur. Bundan dolayı ses ve ışık sorumlusunun profesyonel düzeyde eğitim almış bir kişi olması gerekmektedir. Ses ve ışık sorumlusu, ses ve ışık sistemlerini kullanmanın yanında bakımı , onarımı ve korunması konusunda tecrübe sahibi olması gerekir.

Spor Animatörü

 

     İşletmelerde ve tesislerde gerçekleştirilecek bütün sportif aktivitelerin planlanması, hazırlanması ve uygulanmasından sorumlu olan animatördür. Spor animatörünün kesinlikle sporla ilgili ayrı bir eğitim almış olması gerekmektedir. Tesislerin büyük bir çoğunluğunda spor animatörü olarak profesyonel sporculardan seçilir. Farklı spor branşlarına göre farklı spor animatörleri görev yapabilmektedir. Örnek vermek gerekirse okçuluk, su sporları, squash, jimnastik, takım sporları, gibi değişik spor branşları için bu branşlarda uzmanlaşmış sporculardan yararlanılmaktadır.

 Animatörün Özellikleri Nasıl Olmalıdır ?


     Animatörlerin ekip içerisindeki görevlerini yerine getirebilmeleri için bazı özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bu özellikler eğitimle, özel kurslar yolu ile kazandırılabileceği gibi animatörün kendi kişisel özellikleri ve çabası ile de olabilir. Animatör var olan kişisel özelliklerini geliştirebilir.

  • Fiziki açıdan iyi bir görünümlü olmalıdır.
  • Sosyal yönden güçlü ve etkin olmalıdır.
  • İletişime açık olmalıdır.
  • Mizah duygusuna sahip olmalıdır.
  • Pratik zekâya sahip olmalıdır.
  • Organizasyon yapabilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip olmalıdır.
  • Diksiyonu düzgün olmalıdır.
  • Ekip çalışmasına yatkın bir kişiliğe sahip olmalıdır.
  • Estetik duygusu gelişmiş olmalıdır.
  • Enerjik ve hareketli olmalıdır.
  • Yaratıcı ve üretken olmalıdır.
  • Yeniliğe, gelişime daima açık olmalıdır.
  • En az bir yabancı dili iyi konuşabilmelidir.
  • Farklı duygu ve düşüncelere saygı duymalı, hoşgörülü olmalıdır.
  • Eleştiriye açık olmalıdır.
 
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder